ZENCEFİL TURŞUSU TARİFİ

zencefil nedir, faydaları nelerdir

Malzemeler:

225 gram taze zencefil
1 limonun suyu
10 gram kaya tuzu ya da deniz tuzu (1 tatlı kaşığından biraz fazla)
250 ml elma sirkesi (pirinç sirkesi de kullanabilirsiniz)
65 gram toz şeker (1/4 su bardağı + 1 yemek kaşığı)

Yapılışı:

  1. Zencefillerin kabuğunu soyun ve yıkadıktan sonra limonlu suya atın,
  2. Zencefilleri süzüp kurulayın,
  3. Mandolin veya kabuk soyucu ile incecik dilimleyin,
  4. Bir kaba aldığınız zencefilleri tuzla iyice ovun ve 30 dakika bekletin,
  5. Bir tencereye sirke ve toz şekeri koyup şeker eriyene kadar karıştırın,
  6. Bir taşım kaynatın ve kaynayınca dilimlenmiş zencefilleri de ekleyip altını kapatın,
  7. Karışımı temiz bir kavanoza boşaltın ve kapağını kapatın,
  8. Soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın,
  9. 1 hafta boyunca kapağını açmadan bekletin,Süre sonunda turşu hazırdır, buzdolabında uzun süre dayanır.


Zencefilin faydaları ve iyi geldiği hastalıklar neler?

Genelde baharat olarak kullandığımız zencefil, dünyanın birçok yerinde kök olarak kullanılıyor. Değişik bir aroması olan bu bitki gazoz, şarap, turşu ve reçel yapımlarında da kullanılıyor. Taze zencefil (yani kök halinde olan), içerik olarak oldukça zengin. %80 su, %2 protein, %1 yağ, %12 nişasta, kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içeriyor. Kuru zencefilde ise su oranı %10’a kadar düşüyor.
Mide ve bağırsak gazını sökme özelliğine sahip olan zencefil mideyi yatıştırıp vücuttaki kan dolaşımını hızlandırır. Bedeni ısıtır ve terlemeyi sağlar. Bu özelliğinden dolayı hastalandığımız zamanlarda bitki çayımızın içine biraz zencefil katmak iyi bir fikir. Çay hali, gargara yapıldığı takdirde boğaz ağrılarını geçirir. Haricen ise kas incinmelerinde masaj yapılarak kullanılabilir.
Tüm bunlara ek olarak zencefilin; iştah açıcı, antiseptik, midevi, gaz söktürücü, sindirimi düzenleyici, solunum yollarını açıcı ve toksin atıcı etkileri de bulunuyor. Kan damarlarını açarak kalbi canlandırıyor. Solunum yollarını açıyor ve baş dönmesini de geçiriyor.
 Zencefil turşusunun ayrıca sindirimi kolaylaştırıcı özelliği de vardır.Japonya'da "amazu shoga" olarak bilinen yoğun tadı ve aroması olan sushi ile birlikte yenen  turşu

Yorumlar