İster ayva, ister üzüm, isterseniz alıç ya da elma... Dilediğiniz
malzemeden sirke kurmanız mümkün. Ama mutfaklarda en çok kullanılan ve
sirke yapımına en uygun meyvelerden biri olan elma üzerinden anlatacağız
size bugün tüm püf noktalarını. Anlatacağımız sırlar tüm malzemeler
için de geçerli.
Sirke kurarken kullanacağınız malzemenin çok taze olması önemli.
Sirkenin temelde birkaç malzemesi var. Elma, ayva, alıç, üzüm gibi
meyveler, bal veya şeker, organik sirke ve içme suyu. İlk aşamada
kullanacağınız elmaları güzelce yıkayıp doğrayarak işe başlayın.
Yemeklerimizin içerisine girip onlara tat katıyor, hamur işlerinin uzun süre tazeliklerini korumalarını sağlıyor. Turşu onsuz olmuyor. Suyun içine katılıp vücudumuzdaki toksinleri arındırıyor. Sadece bunlarla da kalmıyor, en doğal temizlik malzemesi olarak kullanılıyor. Cildimize, saçımıza da faydaları büyük. Şifasını anlata anlata bitiremeyeceğimiz sirke bugünkü konumuz. Marketlerden aldığımız sirkeler, tam anlamıyla fermente olmamış sirkeler olabiliyor. Bu yüzden evde kendi ellerimizle sirke yapmanın keyfi ve lezzeti çok başka.
Üstelik evde sirke yapmak da aslında sandığınızdan çok daha kolay. Ancak bazen malzemelerin oranlarının doğru olmayışından ya da sirke kurarken yaşanan bazı sorunlardan dolayı sirkenin tutmayabiliyor ve bozulabiliyor. Bunun önüne geçmek birkaç püf noktasıyla gayet mümkün. Alın hadi notlarınızı, beraber sirke kurmanın inceliklerini konuşacağız. Varsa sizin de püf noktalarınızı yorumlara bekliyoruz.
İster
ayva, ister üzüm, isterseniz alıç ya da elma... Dilediğiniz malzemeden
sirke kurmanız mümkün. Ama mutfaklarda en çok kullanılan ve sirke
yapımına en uygun meyvelerden biri olan elma üzerinden anlatacağız size
bugün tüm püf noktalarını. Anlatacağımız sırlar tüm malzemeler için de
geçerli.
Sirke kurarken kullanacağınız malzemenin çok taze olması önemli.
Sirkenin temelde birkaç malzemesi var. Elma, ayva, alıç, üzüm gibi
meyveler, bal veya şeker, organik sirke ve içme suyu. İlk aşamada
kullanacağınız elmaları güzelce yıkayıp doğrayarak işe başlayın.
Elmaları
cam, sterilize edilmiş bir kavanozun içerisine yerleştirin. Kavanozu
yarısından biraz fazla şekilde meyvelerle doldurun, tam doldurmayın.
Üzerini biraz geçene kadar da temiz içme suyu ilave edin. Bu aşamada
elmaların ya da başka hangi meyveyi kullanıyorsanız onun yukarıya doğru
çıkmaya başladığını göreceksiniz. İlk kez sirke kuracaksanız ve sirke
ananız yoksa içerisine organik, doğal şartlarda üretilmiş sirkeden ilave
edin. Doğal bir sirke ilave edilmediği zaman sirkeniz tutmayabiliyor ve
çabuk bozulabiliyor. Ardından toz şeker veya bal ekleyin. Doğal
olmasını ve lezzetinin yumuşak olmasını istiyorsanız doğal bir bal
kullanmanızı öneririz. Bal veya şekerin miktarı da çok doğru ayarlanmalı
ki meyveniz rahatlıkla sirkeye dönüşebilsin. Aksi takdirde çok kolay
bozulabilir. Meyveniz ne kadar tatlıysa o kadar hızlı sirke olacaktır.
Çok tatlıysa 1 kg meyve için 2 yemek kaşığı doğal bal veya şeker yeterli
olacaktır. Fermente işlemini hızlandırmak için nohut ve bulgur da ilave
edebilirsiniz. 1 kg'luk sirke için 1 avuç kuru nohut ya da bulgur
yeterli olacaktır. Ardından tüm bunları ilave ettikten sonra temiz bir tahta kaşık
yardımıyla (çelik olmamasına dikkat edin) güzelce karıştırın ve
kavanozun ağzına temiz bir tülbent geçirip lastikle güzelce bağlayın.
Işığı doğrudan almayan, serin ve kuru bir yere kaldırın. Gün aşırı temiz
bir tahta kaşıkla meyveler dibe inene kadar karıştırın. Meyveler dibe
inemeye başladığında karıştırma işlemini bırakın.
Elde
ettiğiniz sirke anasıyla yeni bir sirke kurabilirsiniz. Elinizde sirke
anası varsa sadece sirke anası, su ve meyve kullanarak da sirke
kurabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık!

Yemeklerimizin içerisine girip onlara tat katıyor, hamur işlerinin uzun süre tazeliklerini korumalarını sağlıyor. Turşu onsuz olmuyor. Suyun içine katılıp vücudumuzdaki toksinleri arındırıyor. Sadece bunlarla da kalmıyor, en doğal temizlik malzemesi olarak kullanılıyor. Cildimize, saçımıza da faydaları büyük. Şifasını anlata anlata bitiremeyeceğimiz sirke bugünkü konumuz. Marketlerden aldığımız sirkeler, tam anlamıyla fermente olmamış sirkeler olabiliyor. Bu yüzden evde kendi ellerimizle sirke yapmanın keyfi ve lezzeti çok başka.
Üstelik evde sirke yapmak da aslında sandığınızdan çok daha kolay. Ancak bazen malzemelerin oranlarının doğru olmayışından ya da sirke kurarken yaşanan bazı sorunlardan dolayı sirkenin tutmayabiliyor ve bozulabiliyor. Bunun önüne geçmek birkaç püf noktasıyla gayet mümkün. Alın hadi notlarınızı, beraber sirke kurmanın inceliklerini konuşacağız. Varsa sizin de püf noktalarınızı yorumlara bekliyoruz.

Sirkenin bozulmaması için ne yapılır? Sirke kurmanın püf noktaları




EYLULDEN PAYLAŞIMLAR I TAKİP ETMEYİ UNUTMAYINIZ:)
Yorumlar
Yorum Gönder