İster ayva, ister üzüm, isterseniz alıç ya da elma... Dilediğiniz
malzemeden sirke kurmanız mümkün. Ama mutfaklarda en çok kullanılan ve
sirke yapımına en uygun meyvelerden biri olan elma üzerinden anlatacağız
size bugün tüm püf noktalarını. Anlatacağımız sırlar tüm malzemeler
için de geçerli.
Sirke kurarken kullanacağınız malzemenin çok taze olması önemli.
Sirkenin temelde birkaç malzemesi var. Elma, ayva, alıç, üzüm gibi
meyveler, bal veya şeker, organik sirke ve içme suyu. İlk aşamada
kullanacağınız elmaları güzelce yıkayıp doğrayarak işe başlayın.
Yemeklerimizin içerisine girip onlara tat katıyor, hamur işlerinin uzun süre tazeliklerini korumalarını sağlıyor. Turşu onsuz olmuyor. Suyun içine katılıp vücudumuzdaki toksinleri arındırıyor. Sadece bunlarla da kalmıyor, en doğal temizlik malzemesi olarak kullanılıyor. Cildimize, saçımıza da faydaları büyük. Şifasını anlata anlata bitiremeyeceğimiz sirke bugünkü konumuz. Marketlerden aldığımız sirkeler, tam anlamıyla fermente olmamış sirkeler olabiliyor. Bu yüzden evde kendi ellerimizle sirke yapmanın keyfi ve lezzeti çok başka.
Üstelik evde sirke yapmak da aslında sandığınızdan çok daha kolay. Ancak bazen malzemelerin oranlarının doğru olmayışından ya da sirke kurarken yaşanan bazı sorunlardan dolayı sirkenin tutmayabiliyor ve bozulabiliyor. Bunun önüne geçmek birkaç püf noktasıyla gayet mümkün. Alın hadi notlarınızı, beraber sirke kurmanın inceliklerini konuşacağız. Varsa sizin de püf noktalarınızı yorumlara bekliyoruz.
Elmaları cam, sterilize edilmiş bir kavanozun içerisine yerleştirin. Kavanozu yarısından biraz fazla şekilde meyvelerle doldurun, tam doldurmayın. Üzerini biraz geçene kadar da temiz içme suyu ilave edin. Bu aşamada elmaların ya da başka hangi meyveyi kullanıyorsanız onun yukarıya doğru çıkmaya başladığını göreceksiniz. İlk kez sirke kuracaksanız ve sirke ananız yoksa içerisine organik, doğal şartlarda üretilmiş sirkeden ilave edin. Doğal bir sirke ilave edilmediği zaman sirkeniz tutmayabiliyor ve çabuk bozulabiliyor. Ardından toz şeker veya bal ekleyin. Doğal olmasını ve lezzetinin yumuşak olmasını istiyorsanız doğal bir bal kullanmanızı öneririz. Bal veya şekerin miktarı da çok doğru ayarlanmalı ki meyveniz rahatlıkla sirkeye dönüşebilsin. Aksi takdirde çok kolay bozulabilir. Meyveniz ne kadar tatlıysa o kadar hızlı sirke olacaktır. Çok tatlıysa 1 kg meyve için 2 yemek kaşığı doğal bal veya şeker yeterli olacaktır. Fermente işlemini hızlandırmak için nohut ve bulgur da ilave edebilirsiniz. 1 kg'luk sirke için 1 avuç kuru nohut ya da bulgur yeterli olacaktır. Ardından tüm bunları ilave ettikten sonra temiz bir tahta kaşık yardımıyla (çelik olmamasına dikkat edin) güzelce karıştırın ve kavanozun ağzına temiz bir tülbent geçirip lastikle güzelce bağlayın. Işığı doğrudan almayan, serin ve kuru bir yere kaldırın. Gün aşırı temiz bir tahta kaşıkla meyveler dibe inene kadar karıştırın. Meyveler dibe inemeye başladığında karıştırma işlemini bırakın.
Yemeklerimizin içerisine girip onlara tat katıyor, hamur işlerinin uzun süre tazeliklerini korumalarını sağlıyor. Turşu onsuz olmuyor. Suyun içine katılıp vücudumuzdaki toksinleri arındırıyor. Sadece bunlarla da kalmıyor, en doğal temizlik malzemesi olarak kullanılıyor. Cildimize, saçımıza da faydaları büyük. Şifasını anlata anlata bitiremeyeceğimiz sirke bugünkü konumuz. Marketlerden aldığımız sirkeler, tam anlamıyla fermente olmamış sirkeler olabiliyor. Bu yüzden evde kendi ellerimizle sirke yapmanın keyfi ve lezzeti çok başka.
Üstelik evde sirke yapmak da aslında sandığınızdan çok daha kolay. Ancak bazen malzemelerin oranlarının doğru olmayışından ya da sirke kurarken yaşanan bazı sorunlardan dolayı sirkenin tutmayabiliyor ve bozulabiliyor. Bunun önüne geçmek birkaç püf noktasıyla gayet mümkün. Alın hadi notlarınızı, beraber sirke kurmanın inceliklerini konuşacağız. Varsa sizin de püf noktalarınızı yorumlara bekliyoruz.
Sirkenin bozulmaması için ne yapılır? Sirke kurmanın püf noktaları
İster ayva, ister üzüm, isterseniz alıç ya da elma... Dilediğiniz malzemeden sirke kurmanız mümkün. Ama mutfaklarda en çok kullanılan ve sirke yapımına en uygun meyvelerden biri olan elma üzerinden anlatacağız size bugün tüm püf noktalarını. Anlatacağımız sırlar tüm malzemeler için de geçerli. Sirke kurarken kullanacağınız malzemenin çok taze olması önemli. Sirkenin temelde birkaç malzemesi var. Elma, ayva, alıç, üzüm gibi meyveler, bal veya şeker, organik sirke ve içme suyu. İlk aşamada kullanacağınız elmaları güzelce yıkayıp doğrayarak işe başlayın.Elmaları cam, sterilize edilmiş bir kavanozun içerisine yerleştirin. Kavanozu yarısından biraz fazla şekilde meyvelerle doldurun, tam doldurmayın. Üzerini biraz geçene kadar da temiz içme suyu ilave edin. Bu aşamada elmaların ya da başka hangi meyveyi kullanıyorsanız onun yukarıya doğru çıkmaya başladığını göreceksiniz. İlk kez sirke kuracaksanız ve sirke ananız yoksa içerisine organik, doğal şartlarda üretilmiş sirkeden ilave edin. Doğal bir sirke ilave edilmediği zaman sirkeniz tutmayabiliyor ve çabuk bozulabiliyor. Ardından toz şeker veya bal ekleyin. Doğal olmasını ve lezzetinin yumuşak olmasını istiyorsanız doğal bir bal kullanmanızı öneririz. Bal veya şekerin miktarı da çok doğru ayarlanmalı ki meyveniz rahatlıkla sirkeye dönüşebilsin. Aksi takdirde çok kolay bozulabilir. Meyveniz ne kadar tatlıysa o kadar hızlı sirke olacaktır. Çok tatlıysa 1 kg meyve için 2 yemek kaşığı doğal bal veya şeker yeterli olacaktır. Fermente işlemini hızlandırmak için nohut ve bulgur da ilave edebilirsiniz. 1 kg'luk sirke için 1 avuç kuru nohut ya da bulgur yeterli olacaktır. Ardından tüm bunları ilave ettikten sonra temiz bir tahta kaşık yardımıyla (çelik olmamasına dikkat edin) güzelce karıştırın ve kavanozun ağzına temiz bir tülbent geçirip lastikle güzelce bağlayın. Işığı doğrudan almayan, serin ve kuru bir yere kaldırın. Gün aşırı temiz bir tahta kaşıkla meyveler dibe inene kadar karıştırın. Meyveler dibe inemeye başladığında karıştırma işlemini bırakın.
EYLULDEN PAYLAŞIMLAR I TAKİP ETMEYİ UNUTMAYINIZ:)
Yorumlar
Yorum Gönder