Orta yağlı kıyma, sumak ya da nar ekşisi ve baharatlar...
Kurutulmuş patlıcan ve arzuya göre biberlerin içine doldurularak
hazırlanan lezzetli mi lezzetli bir dolma tarifi kuru patlıcan dolması.
Kısık ateşte demini alarak pişen dolmalar, ekşisi ve baharatını çekiyor. Yoğurt bu lezzete koşar adım katılıyor.
Kısık ateşte demini alarak pişen dolmalar, ekşisi ve baharatını çekiyor. Yoğurt bu lezzete koşar adım katılıyor.
Kuru Patlıcan Dolması Tarifi İçin Malzemeler
- 30 adetkurutulmuş patlıcan
- 200 gramorta yağlı kıyma
- 2 adetküçük boy kuru soğan
- 6 dişsarımsak
- 1 yemek kaşığınar ekşisi
- 2 yemek kaşığıdomates/acı biber salçası karışımı
- 1 su bardağıbaldo pirinç
- 10 dalmaydanoz
- 1 çay kaşığıtuz
- 1/2 çay kaşığıkarabiber
- 1/2 tatlı kaşığınane
- 4 su bardağısıcak su
- 4 yemek kaşığızeytinyağı
- 2 yemek kaşığısumak ya da nar ekşisi
- 1 yemek kaşığıacı biber salçası
- 1 çay kaşığıtuz
Dolma sosu için:
Kuru Patlıcan Dolması Tarifinin Püf Noktası
İpe
dizili kurutulmuş patlıcanları soğuk su ekledikten sonra orta ateşte
kaynamaya bırakın. Birden eklediğiniz sıcak su dolmaları
sertleştirir.Dolma harcında kullandığınız pirinci bol suda yıkadıktan
sonra 30 dakika kadar ılık suda bekletin.
Kuru Patlıcan Dolması Tarifinin Pişirme Önerisi
Dolma
harcında kullandığınız sumak ya da nar ekşisini arzu ettiğiniz oranda
arttırabilir, reyhan ve taze nane gibi ince kıyılmış yeşillikler
ekleyebilirsiniz.Kuru soğanları rendelemek yerine keskin bir bıçak
yardımıyla incecik kıyın.
Kuru Patlıcan Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?
- İpe dizili kurutulmuş patlıcanları dikkatli bir şekilde çıkartıp tencereye alın. Üzerlerini geçecek kadar soğuk su ilavesiyle orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynar suda 10-15 dakika kadar haşlayın.
- Ne çok sert, ne çok yumuşak kıvamda olan kurutulmuş patlıcanları soğuk suya alıp şoklayın.
- Dolmanın harcı için; kabuğunu soyduğunuz kuru soğan ve sarımsakları keskin bir bıçak yardımıyla küçük parçalar halinde doğrayın. Maydanoz yapraklarını incecik kıyın.
- Ilık suda bekletip suyunu süzdüğünüz pirinç, orta yağlı kıyma, incecik kıyılmış kuru soğan, sarımsak, maydanoz, nar ekşisi, domates/biber salçası ve tüm baharatları geniş bir karıştırma kabında karıştırın.
- Haşlayıp soğuk suya aldığınız kurutulmuş patlıcanların suyunu süzüp yarısına gelecek kadar hazırladığınız iç harçla doldurun. Ağız kısımlarını sıkıp içe bakacak şekilde tencereye sıra halinde dizin. Aynı işlemi tüm patlıcanlar bitene kadar tekrarlayın.
- Küçük bir sos tenceresinde zeytinyağını kızdırın. Biber salçasını kısa bir süre kavurup nar ekşisi, baharatlar ve sıcak suyu ekleyin. 3-5 dakika kadar kaynattığınız sosu ocaktan alın.
- Dolmaların üzerini örtecek kadar hazırladığınız sostan ekleyin. Ağırlık yapması için üzerine bir tabak kapatıp kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte 45-50 dakika pişirin. Sıcak ya da ılık olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Yorumlar
Yorum Gönder