Tuzda Balık Tarifi İçin Malzemeler
- 2 kilogramdeniz levreği
- 1 tatlı kaşığıtane karabiber
- 1/2 tatlı kaşığıkişniş tohumu
- 1 adetorta boy limon
- 1 adetdefne yaprağı
- 1/4 demetmaydanoz
- 800 gramince tuz
- 3 adetyumurta beyazı (1 çay kaşığı tuzla çırpılacak)
Tuzda Balık Tarifinin Püf Noktası
Mevsiminde
ve tercihen en az 1,5 kilogramlık bir deniz levreği kullanmayı tercih
edin. Küçük balıklar ve kültür balıkları tuzda balık yapımı için çok
uygun değiller.Balıkçınıza tuzda balık yapacağınızın tüyosunu verin ki
temizleme işlemi esnasında balığın pullarını temizlemesin ve derisine
zarar vermesin. Bütün halde, üzeri çizilmeden kalan deri kısmı, balığı
kalkan gibi koruyacak ve balık tuz içinde kendi suyunda pişecek.Yumurta
aklarını az bir miktar tuzla çırpmanız kıvamını arttıracaktır. Arzuya
göre tuz karşımına bir miktar sebzeli çeşni katabilirsiniz.Balığın iç
kısmını ayrıca tuzlamayın, balığın üzerini kaplarken iç kısmına tuz
doldurmayın.
Tuzda Balık Tarifinin Pişirme Önerisi
Balığın iç kısmına lezzet vermesi için arzu ettiğiniz kuru ve taze baharatları katabilir, servis esnasında çıkartabilirsiniz.
Tuzda Balık Tarifi Nasıl Yapılır?
- Yumurta beyazlarını derin bir kaseye alın. Yumurta sarılarının beyazlarına bir parça bile karışmamış olmasına dikkat edin.
- Tuz ilavesiyle koyu ve sert bir kıvam alana kadar yumurta beyazlarını bir mikser yardımıyla çırpın.
- Yumurta beyazları kıvam aldığında tuzu azar azar ekleyip bir spatula yardımıyla karıştırın. Balığı kendi suyunda ve nefis bir şekilde pişirecek sihirli karışım hazır.
- Bütün balığı yıkadıktan sonra suyunu süzdürün ve kağıt havlu yardımıyla iç kısmını ve üzerini iyice kurulayın.
- Fırın tepsisinin tabanını yağlı kağıtla kaplayın. Hazırladığınız tuz karışımından az bir miktar yağlı kağıt üzerine alın. Tuzu, balığın boyutu uzunluğunda yayın.
- Bütün balığı ince tuz katmanı üzerine yerleştirin. İç kısmına yıkayıp kuruladığınız maydanozları, defne yaprağı, tane karabiber, kişniş tohumu ve ince dilimlenmiş limon dilimlerini yerleştirin.
- Kalan tuz karışımıyla balığın üzerini ve çevresini elinizle sıkıca bastırarak boşluk kalmayacak şekilde kaplayın. Tuz katı kalın olmalı, balık bir tuz tepesinin altında kalmalı.
- Arzuya göre üzerine limon dilimleri yerleştirdikten sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40-45 dakika kadar pişirin.
- Pişirme süresi tamamlandığında tuz katmanı hafif bir renk almış ve sertleşmiş olmalı. Fırından aldığınız balığın kabuğunu bıçağa bir et döveceği yardımıyla hafif hafif vurarak kırın. Böylelikle balığın üzerini kaplayan tuz katını tek parça halinde çıkartın.
- Üst ve yan kısımlarında kalan tuz parçalarını ayrı bir kenara alın. Deri kısmını kaldırdığınız balığın kendi suyunda pişen beyaz etini bir kaşık yardımıyla servis tabaklarına çıkartın. Sağlıkla ve lezzetinden ödün vermeden pişirdiğiniz balığı sevdiklerinizle paylaşın.
Yorumlar
Yorum Gönder