SOSLU PATLICAN OTURTMA TARİFİ

https://yemek.com/tarif/patlican-oturtma/ | Patlıcan Oturtma Tarifi

Patlıcan Oturtma Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adetpatlıcan
  • 5 yemek kaşığızeytinyağı
  • 2 adetorta boy kuru soğan
  • 300 gramorta yağlı kıyma
  • 2 adetorta boy domates
  • 3 dişsarımsak
  • 1 tatlı kaşığıdomates salçası
  • 1 çay kaşığıtuz
  • 1/4 çay kaşığıkarabiber
  • 1/4 çay kaşığıkimyon

    Beşamel sos için:

  • 1 yemek kaşığıtereyağı
  • 1 yemek kaşığıun
  • 1,5 su bardağısoğuk süt
  • 1/4 çay kaşığıtuz
  • 1/4 çay kaşığıtaze çekilmiş tane karabiber
  • 1/4 çay kaşığırendelenmiş muskat cevizi

    Üzeri için:

  • 100 gramrendelenmiş kaşar peyniri

Patlıcan Oturtma Tarifinin Püf Noktası

Tuzlu suda beklettiğiniz patlıcanları, suyunu iyice sıkıp kuruladıktan sonra ızgara ya da ızgara izli tavada ters yüz ederek kısa bir süre pişirin.Un köpürüp, tereyağı kızdığında beşamel sos hazırlamak için soğut sütü azar azar ekleyebilirsiniz.

Patlıcan Oturtma Tarifinin Pişirme Önerisi

Kemer patlıcan yerine bostan patlıcan da kullanabilir, iri yuvarlaklar halinde dilimleyebilirsiniz.Patlıcanları az yağda kısa sürelerde ters çevirerek pişirebileceğiniz gibi derin yağda ya da fritözde de kızartabilirsiniz.Kıymalı harca arzu ettiğiniz baharatları ekleyebilir, sıcak su ilavesiyle kıvamını açabilirsiniz.

Patlıcan Oturtma Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Kemer patlıcanları, uç kısımlarını aldıktan sonra kabuklarını alacalı şekilde soyun.
  2. Halka halka ya da uzunlamasına parçalar halinde kestiğiniz patlıcanları, acısının çıkması için bol tuzlu suda bekletin.
  3. Kabuğunu soyduğunuz kuru soğan ve sarımsakları küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın. Domatesleri, kabuğunu soyduktan sonra minik küpler halinde kesin.
  4. Orta yağlı kıymayı tahta bir kaşıkla ezerek hafif bir renk alana kadar kavurun. Sonrasında 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ekleyin.
  5. Yemeklik doğranmış kuru soğan ve sarımsakları ekledikten sonra karıştırarak kavurma işlemini sürdürün.
  6. Domates küpleri ve domates salçası eklediğiniz kıymayı, domatesler suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin.
  7. Tuz, karabiber ve kimyon ilavesiyle iç harcı çeşnilendirin. Bir parça sıcak su katıp sosu kısık ateşte kaynatın.
  8. Acısının çıkması için tuzlu suda beklettiğiniz patlıcanların suyunu süzdürün. Kağıt havlu yardımıyla fazla sularını alın. Kalan zeytinyağıyla üzerlerini hafifçe yağlayın.
  9. Önceden ısıtılmış ızgara ya da ızgara izli tavada ters yüz edip kısa sürede pişirin.
  10. Beşamel sosu hazırlamak için; tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritin. Unu 3-4 dakika kadar kavurun.
  11. Soğuk sütü azar azar ekledikten sonra topaklanmaması için bir çırpıcı yardımıyla beşamel sosu karıştırın. Tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve rendelenmiş muskat cevizi kattığınız beşamel sosu kıvam aldıktan sonra ocaktan alın.
  12. Izgarada pişen patlıcanların yarısını ısıya dayanıklı servis kabının tabanına dizin. Ocaktan aldığınız kıymalı iç harcı üzerine yayın. Kalan patlıcan dilimleriyle üstünü kapatın.
  13. Hazırladığınız beşamel sosu ekleyin. Rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirin.
  14. Fırından aldığınız patlıcan oturtmayı, sıcağı sıcağına dilimledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.

Yorumlar