ŞEFTALİLİ RUSTİK PAY TARİFİ

https://yemek.com/tarif/seftalili-rustik-pay/ | Şeftalili Rustik Pay Tarifi

Şeftalili Rustik Pay Tarifi İçin Malzemeler

    Hamuru için:

  • 100 gram tam buğday unu
  • 130 gram kara buğday unu
  • 1/5 çay kaşığı tuz
  • 40 gram esmer şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 120 gram soğuk tereyağı (5-10 dakika buzdolabında bekletilm
  • 3 yemek kaşığı soğuk su

    Şeftali dolgusu için:

  • 3 adetbüyük boy şeftali
  • 3 tatlı kaşığımısır nişastası
  • 2 tatlı kaşığıbal
  • 1 tatlı kaşığıpekmez
  • 1 tatlı kaşığıtarçın

Şeftalili Rustik Pay Tarifinin Püf Noktası

Dilerseniz, tek parça yerine, hazırladığınız hamuru iki ya da üç eşit parçaya bölüp açın. Harcı eşit şekilde taksim ederek paylarınızı hazırlayın. Fotoğrafta, ikiye bölünmüş hamurun bir parçasını görüyorsunuz.Şeftali dolgusunu  arzu edersiniz pekmez ya da bal yerine şeker ile de hazırlayabilirsiniz.Hamurun kendini salmaması için hamur açma işlemini olabildiğince kısa sürede tamamlayın.

Şeftalili Rustik Pay Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Hamuru hazırlamak için; un karışımı, tuz, ve tarçını elekten geçirin. Şekeri de ilave edip mutfak robotunda karıştırmaya başlayın.
  2. Buzluktan çıkardığınız tereyağı parçalarını hamur karışımına ekleyin. Tereyağı ve kuru malzemeler karışınca robotu durdurup spatula yardımıyla kabın kenarlarında kalan unları sıyırın.
  3. Azar azar soğuk su ilave etmeye başlayın (suyun içine buz atabilirsiniz). 3 yemek kaşığı suyu ilave ettikten sonra diri bir hamur olmalı. Yukarıda da belirttiğim gibi, karabuğday ununun irmiğe benzer dokusundan ötürü helvamsı bir hamur elde edeceksiniz.
  4. Hamuru streç filme sarıp ya da bir buzdolabı poşetine alıp en az yarım saat buzdolabında dinlendirin.
  5. Şeftali dolgusu için; kabuklarıyla dilimlediğiniz şeftalileri bir kabın içerisinde nişasta, tarçın, bal ve pekmez ile karıştırıp bir kenarda bekletin. Şekere gerek yok. Bal ve pekmez, şeftalinin tadını çok güzel tamamlayacak. Fırını, 175 derecede fanlı ayarda önceden ısıtın.
  6. Tezgaha yağlı kağıt serip dolaptan çıkardığınız hamuru üzerine alın ve merdaneyle açılabilmesi için bir dakika kadar bekleyin ki biraz yumuşasın.
  7. Üzerine biraz tam buğday unu serpip yaklaşık 25-30 cm çapında bir daire oluşturacak şekilde açın (jilet gibi düzgün kenarlı bir daire oluşturmanız gerekmiyor, yuvarlağa benzesin yeter). Hamuru açtığınız yağlı kağıdı fırın tepsisine alın.
  8. Katlayacağınız kenar kısımları boş bırakacak şekilde hamurun ortasına şeftalileri dizin.
  9. Hamuru kenarlardan kapatın şeftalilerin üzerine. Bu esnada çatlamalar olabilir hamurda. Dert değil, hemen düzeltin parmaklarınızla. Şeftali harcının kasenin dibinde kalan suyunu da gezdirin payın üzerine fırınlayın.
  10. 25 dakika boyunca 175 derecede pişirdikten sonra 160 derecede 15 dakika daha pişirin.
  11. Fırından çıkan tatlıyı ılındıktan sonra dilimleyip servis edin.

Şeftalili Rustik Pay Tarifinin Servis Önerisi

Üzerine biraz tahin gezdirerek ya da yanında bir top dondurma ile servis edebilirsiniz.

Yorumlar