Şambali Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gramirmik
- 1,5 su bardağıtoz şeker
- 1,5 su bardağıyoğurt
- 2 yemek kaşığısıvı yağ(tepsiyi yağlamak için)
- 2 paketkabartma tozu
- 2 paketvanilya
Hamuru için:
- 1 litresüt
- 1 su bardağıtoz şeker
- 3 yemek kaşığıun
- 3 yemek kaşığınişasta
- 1 yemek kaşığıtereyağı
- 1 paketvanilin
Muhallebisi için:
- 2,5 su bardağısu
- 3 su bardağıtoz şeker
- 1 tatlı kaşığılimon suyu
Şerbeti için:
- 100 gramtuzsuz fıstık
Üzeri için:
Şambali Tatlısı Tarifinin Püf Noktası
Tatlı
sıcak, şerbet soğuk olmalıdır. Bunun amacı ise sıcak tatlının soğuk
şerbeti daha rahat çekmesi ve hamur yapısının bozulmamasıdır.
Şambali Tatlısı Tarifinin Pişirme Önerisi
Tatlı
hamuruna rendelenmiş portakal ya da limon kabuğu
ekleyebilirsiniz.Tatlının üzerine sıcak suda beklettikten sonra
kabuklarını çıkardığınız bütün bademler yerleştirebilirsiniz.
Şambali Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Fırını 200 derecede ısıtın.
- Derin bir kap içerisinde irmik, şeker, kabartma tozu, vanilin ve yoğurdu şeker eriyinceye kadar tahta kaşık yardımı ile karıştırın. Bu işlem yaklaşık 10-12 dakika sürebilir.
- Tepsinin tabanını yağlayıp karışımı homojen bir şekilde yayın. Üzerini tuzsuz fıstık ile süsleyip 30 dakika üzeri kızarana kadar fırınlayın.
- Bu esnada su ve şekeri kaynatın ilk kaynamada limon suyu ekleyip altını kısın ve hafif koyu kıvam alana kadar pişirin.
- Fırından çıkan şambali ve şerbetin ilk sıcaklıkları geçip fazla soğumadan şerbeti tatlının her yerine dökün. Tatlınızı 3-4 saat düzgünce kesebilmek için bekletin ve ardından kesin.
Hamuru için:
- Muhallebi için tereyağı ve vanilin hariç tüm malzemeyi tencereye koyun .Ateşe koymadan önce pürüzsüz olana kadar karıştırıp ocağa alın.Sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirip ocaktan alın.
- İçerisine tereyağını ve vanilini koyup iyice çırpın ve sıcakken kaplara paylaştırın.
- Hafif soğuyan muhallebilerin üzerine tatlı kırıntılarını bir katman halinde yerleştirin.Üzerine kaymak,tarçın ve çeşitli kuru yemişler ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Muhallebisi için:
Şambali Tatlısı Tarifinin Servis Önerisi
Tatlıyı, kaymak ya da vanilyalı dondurma ilavesiyle servis edebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder