KAN GRUBUNA GÖRE BESLENME

Kan grubuna göre beslenmenin aslında 1900'lerin başında, kan gruplarının bulunmasından hemen sonra ortaya çıktığı söyleniyor. Ancak zaman zaman yeniden gündem haline geldiğinden bu beslenme düzeni ya da diyetler her zaman popülerliğini koruyor.
0, A, B ve AB kan gruplarına sahip insanların farklı şekillerde beslenmesi gerektiğinden yola çıkılarak hazırlanan bu beslenme programları ya da diyetler, genel olarak hangi besin gruplarının yararlı ya da zararlı olabileceği üzerine oluşturuluyor. Bunun yapılma amacıysa her besin maddesinin her kan grubununda farklı etkiler göstereceği, bazılarında çökelti oluşturabilirken bazılarında kanın daha yapışkan hale gelmesiyle sonuçlanacağı gibi nedenlere dayandırılıyor.
Tam da bu yüzden kilo vermek isteyenlerin ya da daha sağlıklı yaşamak isteyenlerin kan gruplarına göre beslenmeleri öneriliyor. Ancak konuyla ilgili yeterli ya da kabul görmüş bir bilimsel araştırma bulunmuyor, bizden söylemesi.
Peki, bu düşünceye göre hangi kan grubuna sahip insanlar hangi besinlerden yediklerinde fayda sağlayabiliyor?Buyurunuz, sizin için bütün kan gruplarını ayrı ayrı yayınlayacağım.

 Bilgilendirme;

Kan grubu diyeti işe yarar mı: Kan grubuna göre beslenmenin zararları


En başta da söylediğimiz gibi kan grubuna göre beslenmenin kabul gören bilimsel bir dayanağı yok. Aksine birçok bilim insanı bunun yanlış olacağı kanısında.
Artık hepimizin bildiği gibi beslenme programları ve diyetler kişiye özel olarak hazırlanmalı. Yaş, boy, kilo, sağlık durumu, beslenmenin etkileyebileceği kalıtsal, kronik, ciddi bir rahatsızlık olup olmadığı, metabolizma hızı, gün içinde yapılan aktivitelerin yoğunlu gibi birçok kriter göz önünde bulundurularak hazırlanan bu kişiye özel listelere göre hareket edilmeli.
Tam da bu nedenlerle kan grubuna göre beslenme ya da kan grubuna göre hazılanan diyetler aslında oldukça yetersiz ve açık uçlu. Yukarıda gördüğünüz gibi birçoğunda genel geçer sağlıklı besinlerden söz ediliyor ancak yine de yaşınızdan boyunuza, sağlık durumunuzdan metabolizma hızınıza kadar birçok kriter nedeniyle bu beslnleri değerlendirip değerlendiremeyeceğiniz büyük değişiklikler gösterebiliyor.
"Kan grubuna göre beslenmenin zararı şudur." şeklinde bir yorum yapmak için bile böyle bir beslenme düzenini uygulayan kişilerin ayrı ayrı incelenmesi gerekiyor.
Sözün kısası, siz siz olun, kan grubuna göre beslenme de dahil olmak üzere popüler olduğu ya da bir başkası "Ben de işe yaradı." dediği için hiçbir diyete, beslenme programına başlamayın ve mutlaka konunun uzmanı doktorlardan, diyetisyenlerden ve beslenme uzmanlarından destek alın, aman diyelim.

Yorumlar