Haşhaşlı Çörek Tarifi İçin Malzemeler
- 1 büyük su bardağı ılık su
- 1 büyük su bardağı ılık süt
- 1 paket instant maya (11 gr.)
- 3 su bardağı haşhaş tohumu ezmesi
- 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
- 1 çay bardağısıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz(eğer bulursanız susam ezmesi ile haşhaş ezmesi birlikte daha çok lezzetli olacaktır.)Çöreği tatlı isterseniz damak zevkinize göre haşhaş ezmesini sekerli suyla kıvamını açınız.
Haşhaşlı Çörek Tarifinin Püf Noktası
Bol yağlı açılması önemli.
Mayalanma süreci en az 30 dk olmalı.
Tepsideyken de en az 20 dk mayalanmalı.Kendim yaparken mümkün mertebe tepside mayalandırmayı tercih etmekteyim.Üzerine bol yağ sürülürse daha iyi oluyor.
Haşhaşlı Çörek Tarifi Nasıl Yapılır?
- İlk olarak hamurumuzu mayalanmaya bırakalım. Bir kase içerisinde mayayı ve şekeri ılık su ile eriterek 5 dakika kadar bekletin.
- Hamur kabına unu ve tuzu koyarak mayayı da ekleyin. Ilık su ile yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Üzerini örterek mayalanmasını bekleyin.
- Hamurun mayası geldikten ele yapışmayan, pofuduk pofuduk olduktan sonra hamuru 4 eşit parçaya bölün.
- Hamurları elinizle biraz genişleterek üzerine sıvı yağ veya tereyağ dökün. Haşhaşı üzerine yayın ve bütün parçalara aynı şekilde aralarına haşhaş koyarak üst üste yerleştirin.
- Elinizle yağlayıp güzelce büyük bir hamur oluncaya kadar çekerek inceltin. Daha sonra ortadan ikiye bölüp üst üste koyup 3 cm şeritler halinde kesip iki ters yönden kıvırarak küçük parçalar halinde kesip tepsiye dizin ve 20 dakika mayalandırın.
- 180 derece fırında kontrollü olarak, alt üst kızarıncaya kadar pişirin.
Haşhaşlı Çörek Tarifinin Servis Önerisi
Çayın yanında domates biber salatalık ve bol yeşillik ile ılık servis ediniz .
Yorumlar
Yorum Gönder