EV YAPIMI BOZA TARİFİ

yemek.comBoza yapımında temel malzeme olarak buğday, bulgur ya da darı irmiği kullanılabiliyor. Ama evde yapmanın en pratik yolu bulgurdan geçiyor. Ev yapımı boza tarifini uygulamak için ihtiyacınız olan tüm malzemeler ve miktarları şöyle:

  • 1,5 su bardağı bulgur
  • 2-2.5 litre su
  • 1-1,5 su bardağı şeker(Damak tadınıza göre miktarını artırıp azaltabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 2 yemek kaşığı toz şeker (Maya için kullanılacak)
  • 1 paket vanilya

  • 1. adım: Bulguru 1 gece önceden tencereye alın, 1 litre kaynar suyla ıslatıp kapağını kapatın, bir sonraki güne dek bekleyin 

     Şişmiş bulgurların üzerine tekrar üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakın 

    Güzelce yumuşayan bulgurları ocaktan alıp el blenderı ile çekin ve bu işlem sırasında ara ara sıcak su ilave ederek kıvamını ayarlayın 

     2.adım: Tamamen pürüzsüz bir kıvamda olması için hazırladığınız karışımı süzgeç ya da ince delikli bir kevgirden geçirin 

    3.adım: Bulgur karışımı ılınırken siz de ayrı bir yerde mayayı yarım bardak ılık su ve 2 yemek kaşığı şekerle karıştırın 

     4.adım: Aktifleştirdiğiniz mamayı ılıyan bulgur karışımının içine ekleyip güzelce karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp 1 gün bekletinBu süre içinde ara ara tencerenin kapağını açıp havalandırın, köpüklenme olursa karıştırın ve yeniden kapatın.

    5.adım: Erteki gün koyu bir kıvam alan karışımın içine vanilya ve toz şekerini ilave edip güzelce karıştırın 

     6.adım: Tamamen karışıp homojen bir kıvam alan bozanızı dilerseniz suyla biraz seyrelterek ya da koyu kıvamlı olarak servis ediniz.

    Bozanızın fazla ekşimesini istemiyorsanız buzdolabında ya da güneş görmeyecek serin yerlerde muhafaza edebilirsiniz. Kıvamı size çok koyu gelirse ya da zaman içinde koyulaşırsa içme suyu kullanarak kıvamını açabilirsiniz. Servis ederken üzerine tarçın serpebilir, leblebi koyabilirsiniz.
    Afiyet, bal, şeker, şifa olsun.

     

     

    Yorumlar