Cezerye Tarifi İçin Malzemeler
- 6 adetbüyük boy havuç
- 3/4 su bardağıtoz şeker
- 1 çay bardağısu
- 100 gramantep fıstığı
- 1/2 çay kaşığıtoz karanfil
- 1 çay kaşığıtarçın
- 1 çay kaşığıyenibahar
- 1/4 çay kaşığızerdeçal
- 1/4 çay kaşığızencefil
- 1 yemek kaşığıbal
- 1 tatlı kaşığımısır nişastası (çok az miktarda soğuk suyla seyre
- 1 su bardağırendelenmiş hindistan cevizi
Üzeri için:
Cezerye Tarifinin Püf Noktası
Baharat
ve toz şeker eklediğiniz havuç püresini, dibinin tutmaması için tahta
bir kaşık yardımıyla sürekli karıştırarak pişirin.Aromalarının açığa
çıkması için kullanacağınız tüm baharatları kısık ateşte 1 dakika kadar
ısıtabilirsiniz.
Cezerye Tarifi Nasıl Yapılır?
- Bol suda yıkadıktan sonra kabuğunu soyduğunuz havuçları gelişigüzel iri parçalar halinde kesin. Az miktarda su ilavesiyle orta ateşte yumuşayana kadar pişirin.
- Kıvam alan havuçları blender yardımıyla püre haline getirin. Arzuya göre çatal yardımıyla ezip pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın.
- Kıvam alan havuç püresini küçük bir tencereye alın. Toz şeker ekleyip kısık ateşte, tahta bir kaşık yardımıyla karıştırarak pişirmeye başlayın.
- Bal katın, cezeryeye asıl tadını verecek, besin değerini artıracak baharatları ekleyin.
- Sürekli karıştırıp suyunu çekene kadar pişirme işlemini sürdürün. Kıvamını tam olarak bağlamak için az miktarda suyla açtığınız mısır nişastasını katın. Zor da olsa karıştırma işlemini sürdürüp son kıvamını verin.
- Kabuklarını ayıkladığınız Antep fıstıklarını katıp eşit olarak dağılması için son kez karıştırın cezerye karışımını. Rendelenmiş Hindistan cevizinin yarısını kare bir tepsiye serpin.
- Hazırladığınız karışımı tepsiye yayıp üzerini spatula yardımıyla düzeltin. Çok kalın olmamasına özen gösterin. Kalan Hindistan cevizini üzerine serpin.
- Son halini alan cezeryeyi buzdolabında soğuttuktan sonra dilimleyerek sevdiklerinizle paylaşın.
Yorumlar
Yorum Gönder